La Nit de les Revistes i la Premsa en Català distingeix reportatges de Sàpiens, El 9 Nou i Descobrir.cat
-
Els treballs premiats tracten sobre l’enriquiment de famílies catalanes a través de l’esclavitud del s.XIX, sobre la fallida d’una empresa càrnia a Osona i sobre la costa catalana a través d’un recorregut narrat en primera persona
-
L’acte de lliurament serà el 30 de novembre al Museu Marítim de Barcelona, en una edició de l’esdeveniment que coincideix amb el 40è aniversari de l’APPEC
La Nit de les Revistes i la Premsa en Català, que organitza l’APPEC editors de revistes i digitals, premiarà reportatges de Sàpiens, El 9 Nou i Descobrir.cat durant la celebració de la seva 23a edició, que tindrà lloc el 30 de novembre al Museu Marítim de Barcelona i que s’ha convertit en l’acte institucional de referència del sector.
En aquest sentit, la Nit reconeixerà el reportatge ‘Quan érem negrers’ de Sàpiens, en la categoria de Revistes. Aquest ampli treball periodístic, en forma de dossier i dedicat a l’esclavitud, descobreix l’origen d’algunes de les grans fortunes catalanes del segle XIX. El jurat ressalta “el rigor i la valentia de transparentar un passat ignorat i poc conegut per la societat catalana” i també destaca el seu impacte “tant pel que fa al ressò en els mitjans de comunicació com per la capacitat de remoure consciències”.
Així mateix, en la categoria de Premsa, el jurat premiarà el reportatge ‘La liquidació de Càrniques Ausa’ d’El 9 Nou. El periodista Isaac Moreno revela les raons de la fallida d’aquesta indústria de Montesquiu (Osona) i del malson que han viscut treballadors, proveïdors i clients. El jurat de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català valora “la investigació feta fins a desemmascarar l’inversor que va comprar i acabar amb Càrniques Ausa, que ara està immers en un procés judicial per males praxis”.
I, finalment, en la categoria de Digital, la Nit guardonarà el reportatge ‘Terra de mar’ de Descobrir.cat. En el marc de la sèrie documental ‘Expedició Descobrir’, un equip multidisciplinari d’aquest mitjà de comunicació ha traçat la costa catalana de sud a nord i ha descrit en primera persona diverses experiències al llarg d’aquest recorregut, que converteixen aquest treball periodístic en una detallada guia per conèixer el litoral del Principat. En aquest cas, el jurat subratlla “l’ús de tots els recursos tècnics digitals disponibles per fer del reportatge un contingut útil, atractiu i molt intuïtiu”.
40 anys de l’APPEC editors de revistes i digitals
L’APPEC és una entitat sense ànim de lucre que agrupa els editors de revistes i digitals d’informació general i especialitzada que tenen una distribució i difusió dins de l’àmbit català. Fundada el 1983, celebra enguany 40 anys. Actualment, l’APPEC compta amb unes 90 empreses editores i més de 200 capçaleres en paper i digital.
Des de principis d’octubre, l’associació ha iniciat la campanya ‘Som més fortes que la censura’, conjuntament amb el Govern, per fomentar les subscripcions a les revistes en català. A través del web noalacensura.cat es promou un 2x1: Per cada nova subscripció que es faci per consum propi, s’enviarà una altra subscripció que s'ha escollit a una entitat, associació o centre educatiu dels Països Catalans. L’acció s’impulsa després que l’accés de l’extrema dreta a les institucions del País Valencià i que el nou Ajuntament de Borriana, a la Plana Baixa, format per PP i Vox, anul·lés el juliol les subscripcions de cinc revistes en català a la biblioteca municipal.
En els últims anys, l'associació també ha posat en marxa diverses campanyes, com ‘Sigues lliure, llegeix’ per combatre la manipulació informativa i les 'fake news' a través de la lectura de revistes i digitals en català. A més, ha tirat endavant projectes com La Revisteria, la caravana de revistes; la plataforma digital de lectura de revistes i premsa en català iQUIOSC.cat; o l'acció ‘T’agradarà llegir en català’ per fomentar la lectura amb la distribució de les publicacions a sales d’espera, així com l’organització de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català.