Nota de Premsa Nit 2018

La Nit de les Revistes i la Premsa en Català premia les millors publicacions en una gala marcada per la situació política

  • La Federació d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals ha premiat el Setmanari de l’Alt Empordà, el digital eltravesser.cat, la revista El Món d’Ahir, la periodista Patrícia Plaja, el programa FAQS de TV3 i el diari escocès The National
  • El vicepresident de l’APPEC, Antonio Medina, ha posat veu al discurs de Germà Capdevila que ha recordat els presos polítics i ha posat l’accent en els temps difícils que han viscut els mitjans arran de la repressió de drets fonamentals
  • El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi han presidit l’acte

Barcelona, 27 de juny de 2018 - La Nit de les Revistes i la Premsa en Català ha celebrat aquest vespre la seva 18a edició en una gala marcada per la situació política que viu el país. L’esdeveniment, que ha tingut lloc a lemblemàtic edifici modernista Espai Endesa de Barcelona, ha aplegat als editors de revistes, premsa i mitjans digitals en una gala que reconeix les publicacions i els professionals més destacats de l’any 2017. En total, s’han atorgat vuit premis, tres reconeixements als 25 anys de trajectòria i dues mencions especials.

L’acte, conduit per l’escriptor Màrius Serra, ha donat el tret de sortida a les 20.30h amb la intervenció del vicepresident de lAPPEC, Antonio Medina, que ha llegit el discurs del president de lAPPEC, Germà Capdevila, que no ha pogut ser present a la gala. En aquest discurs, Capdevila ha recordat els presos polítics i exiliats l’any passat ens acompanyava en aquest mateix lloc la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i el conseller Rull i l’any anterior havíem comptat amb la participac del vicepresident Junqueras”, assenyalant que ells i molts altres han de patir avui una repressió. Seguint amb la situació dexcepcionalitat política i social que ha viscut el país en aquest darrer any, Germà Capdevila ha fet referència en el seu discurs als escorcolls de redaccions i al processament d’editors sense cap justificació.

Pel que fa a les necessitats del sector, Capdevila ha reivindicat la necessitat de reforçar els ajuts a les revistes i la premsa en català afegint que és absolutament necessària una discriminac positiva envers els mitjans nadius en llengua pròpia a l’hora d’establir criteris dinversió publicitària.

Premis de la Junta de la Federac i premis a les Millors Publicacions

Els primers premiats en recollir els guardons han estat aquelles publicacions, professionals i programes que han rebut el reconeixement de la Junta de la Federac: els premis Comunicació, Cultura i Societat. El President del Parlament Roger Torrent i la Consellera de Presidència Elsa Artadi han fet entrega dels premis als guardonats.

El premi Comunicacha estat per a la periodista Patrícia Plaja, per la gestió de la comunicació dels atemptats de l'agost de 2017 a Barcelona com a responsable de comunicació del cos de Mossos d'Esquadra. Un model innovador i capdavanter de la gestió de la comunicació duna foa de seguretat, apropant-la a la ciutadania sense estridències ni excessos. Patrícia Plaja ha volgut compartir el premi amb tots els membres del cos dels Mossos d’Esquadra que van fer la millor gestió dels atemptats i en especial amb el Major Josep Lluís Trapero a qui ha dedicat el premi. Plaja ha destacat: mai abans com a periodista mhavia sentit tant útil i tampoc tant lliure, perquè van deixar en mans de periodistes la feina de fer periodisme.

El premi Cultura ha estat atorgat al diari escocès The National, com a exemple dun mitjà internacional implicat i compromès amb els drets i les llibertats de Catalunya i la seva cobertura informativa del convuls període social i polític que viu el poble català. El seu editor, Callum Baird, ha recollit el premi i ha començat la seva intervenció dient que l’esdeveniment d’avui i lAPPEC en si mateixa és una inspirac per a The National afegint: tant de bo tinguéssim una Associac Nacional dEditors Escocesos. Callum Baird no ha volgut deixar passar l’ocasió per parlar del lluita cap a la independència del poble català The National sempre dona suport al dret de la gent a decidir el seu propi futur” i ha explicat vam donar suport i vam promoure el vostre referèndum després de perdre el nostre i vam observar horroritzats com els agents de la Policia Nacional van atacar de forma violenta persones pacífiques que nos volien votar. Finalment, Baird ha recordat els presos polítics i exiliats espero que tots els vostres presos polítics, els drets humans dels quals han sigut vulnerats pel govern espanyol, tornin aviat a casa.

En la categoria Societat, ha estat guardonat el programa FAQS de TV3, per l’impacte que ha tingut en la societat un programa de televisió que ha contribuït a informar els telespectadors. I a més, obrint a l'anàlisi social i política una franja horària fins aleshores reservada a les cadenes estatals, amb un format fresc i original, on totes les veus hi són representades. En nom de tot l’equip del programa FAQS de TV3, Laura Rosel ha recollit el premi donant les gràcies al jurat i especialment als centenars de milers d’espectadors del programa que l’han portat a tenir unes grans xifres d’audncia. Rosel ha explicat que és la primera vegada que aquest país genera una actualitat tan il·lusionant i extrema i això obligava a explicar-ho creant “un format nou per poder parlar de l’actualitat amb músics, advocats, periodistes i polítics de tots els colors”.

Pel que fa a les Millors Publicacions, la revista El n dAhir ha estat premiada com a Millor Publicac Revista, per la seva aposta per revaloritzar el paper amb un producte pensat i dissenyat per entrar pels sentits. Una revista dhistòria d’autor amb un disseny cuidat i uncontinguts amb firmes de prestigi. Ha recollit el guardó el seu editor Toni Soler, que ha volgut reivindicar les revistes com a objectes que fan que l’experiència del lector a través del paper sigui gratificant, i ha explicat que El Món d’Ahir busca que el lector gaudeixi llegint història a través d’articles amb vocac literària i un punt de vista personal.

En la categoria revista, s’ha fet també una menció especial a Namaka, per haver iniciat una revista infantil que trenca motlles en la manera com arriba als infants.

El Setmanari de lAlt Empordà s’ha endut el guardó a Millor Publicac de Premsa Comarcal, un mitjà de referència al territori per la seva cobertura informativa de Figueres i comarca, amb 40 anys de trajectòria. La seva professionalitat i rigor i el lideratge en un territori on hi conviuen diversos mitjans de comunicació el fan mereixedor d’aquest reconeixement. Ha recollit el premi Carles Ayats, que ha posat l’èmfasi en la bona feina que fan els editors catalans gràcies als quals el país té un gran teixit de mitjans comarcals. En aquesta categoria, s’ha fet també una menc especial a LOm, per haver fet amb èxit el traspàs generacional d’una capçalera històrica amb un equip jove i amb molta empenta.

Pel que fa a la Millor Publicac Digital, premi patrocinat per la Diputació de Barcelonaha estat reconegut el mitjà esportiu eltravesser.cat, per la seva tasca com a altaveu del futbol amateur a lAlt Camp amb el seguiment de la Tercera Divisió fins a Tercera Catalana. Ha recollit el premi Francesc Fàbregas i Gaya, editor del mitjà, que ha tingut un record pels representants potics que es troben presos o exiliats per defensar els anhels del poble català”.

No ha faltat, tampoc, la final del concurs de portades de premsa i revista que aquest any ha batut rècord de participació en la votació online amb més de 1.500 vots, i que ha culminat amb les portades guanyadores de El 3 de Vuit en la categoria premsa i Cavall Fort en la categoria revista.

La gala ha estat amenitzada amb música en directe de la cantant i compositora Judit Neddermann, i durant la Nit també s’han reconegut tres publicacions que han complert 25 anys de trajectòria: Enderrock, El Sa i Nova Conca.

Roger Torrent: els mitjans de qualitat són un gran patrimoni del país

Els discursos institucionals han anat a càrrec del President del Parlament Roger Torrent i de la Consellera de la Presidència Elsa Artadi, qui ha tingut un emotiu record pel conseller Jordi Turull que la va precedir en el càrrec, actualment empresonat a Estremera. Artadi ha afirmat que el mig miler de capçaleres en cata són el reflex d’un país viu i ara també d’una la societat valenta que pateix la repressió. Per la seva banda, el President Roger Torrent ha iniciat el discurs de cloenda remarcant l’absència dels representants polítics injustament empresonats per haver donat la paraula al Parlament i a la ciutadania. Torrent ha remarcat que el gran patrimoni del país no és nos tenir mitjans en català, que també, sinó sobretot tenir mitjans de qualitat perquè els continguts, el compromís i el rigor són el més important.

La 18a Nit de les Revistes i la Premsa en Cata

La Nit de les Revistes i la Premsa en Català té com a objectiu posar en valor la tasca de les publicacions dels Psos Catalans amb l’atorgament de reconeixements en diferentscategories. L’esdeveniment és, també, un termòmetre de l’estat del sector i un espai de reflexió sobre el paper dels mitjans de comunicació en la construcció del nou país.

La Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals es formada per l’APPEC, Editors de Revistes i Digitals, i per l’ACPC, l'associació de premsa comarcal. A la gala hi assisteixen els editors de revistes i premsa a més dels agents culturals, ecomics i institucionals vinculats al sector.